Pixling inomhus med WLED
Så, vad behöver du för att komma igång med ditt pixelprojekt för inomhusbruk?
En microkontroller: Hjärtat i din installation är pixelkontrollern med WLED installerat. Här på Pixelkedjan säljer vi flera olika microkontrollers som är bra på lite olika saker men en bra allroundkontroller är vår ESP-32 WROOM Microkontroller som fungerar i de flesta situationer.

Det första du behöver göra är att ladda ner WLED på din kontroller. Det gör du med en USB-C kabel som du kopplar in mellan din dator och kontrollern. Gå in på sidan install.wled.me och följ instruktionerna. Du kan behöva ladda ner en drivrutin för din kontroller.
Smarta LEDs (Pixels): Steg två är att välja rätt pixlar. Vill du ha en självhäftande LED-strip, en 2D-panel eller en kedja (typ julgransbelysning) i ditt projekt, eller kanske något helt annat. Hur täta vill du att dina strips ska vara? Ju tätare, destå jämnare och starkare blir belysningen och effekterna. Kostnaden för både LEDs och strömförsörjning ökar förstås. Smarta LEDs hittar du här.


Strömförsörjning: Det tredje du behöver är en strömförsörjning. Det är det enda som vi på Pixelkedjan inte tillhandahåller. Anledningen till det är dels att detta involverar 220v delen och vi valt att endast sälja lågvoltskomponenter, och dels därför att det finns så många olika varianter av volt- och effektstyrkor, ipklassningar och anslutningar att vi inte kan hålla lager till konkurrenskraftiga priser. Hos oss ska allt vara prisvärt!
Spännings- och effekthantering: Beroende på stort ditt projekt är och vilken spänning du väljer på LEDs och strömförsörjning kan du behöva lite ytterligare komponenter.
- Om du har LEDs och pixels på annan spänning än 5 volt och planerar att mata din microkontroller med det så behöver du omvandla din högre spänning till 5 eller 3.3 volt innan du kopplar in den. För det behöver du en nivå-omvandlare typ Step-down omvandlare DC-DC LM2596.
- Normalt skickar en ESP-32 kontroller ut en datasignal på 3.3 volt men dina pixlar förväntar sig en datasignal på 5 volt. I vissa fall fungerar detta bra ändå, men vi rekommenderar ändå att man kopplar in en nivå-omvandlare även här. I dessa fall rekommenderar vi antingen en Nivåskiftare 8-vägs TXS0108 som är enklast att koppla in eller den nivåskiftare som WLED själva rekommenderar, Nivåskiftare 4-vägs SN75AHCT125N, som är snabbare och billigare men kräver lite krångligare koppling.
- SLUTLIGEN det som de flesta onlineguider och videos glömmer att prata om: Säkring. Om du bygger ett system där din strömförsörjning är större än 1-2A så bör du allvarligt överväga säkringar på lågvoltssidan. Gör du en liten installation där du använder en liten USB-plug så behöver du kanske inte överväga säkringar men går du över detta så kan en kortslutning i någon komponent snabbt orsaka mycket värme och faktiskt till och med brandrisk utan att det inbyggda överspänningsskyddet i strömförsörjningen löser ut. Normalt använder man ”bilsäkringar”, som man kan köpa på vilken mack som helst, som man sätter på strömkabeln ut mot pixlarna.